Hvorfor hedder google egentlig google

Hvorfor hedder Google egentlig Google

Spring rundt i teksten

Hvorfor hedder Google egentlig Google?

Alle kender Google – den søgemaskine, der nærmest er blevet synonym med internettet. Men hvorfor hedder det Google? Og hvad betyder det overhovedet? Svaret er både sjovt, nørdet og – selvfølgelig – resultatet af en stavefejl. Her dykker vi ned i historien.

Det hele startede med “BackRub” (ja, det hed det faktisk)

Tilbage i midten af 1990’erne gik to unge, kloge hoveder, Larry Page og Sergey Brin, rundt på Stanford University og forsøgte at revolutionere internettet. De arbejdede på en søgemaskine, der kunne analysere backlinks mellem hjemmesider – lidt ligesom at lave en gigantisk netværksanalyse.

De døbte den “BackRub.”
Hvorfor? Fordi den søgte igennem “backlinks.” Smart? Ja. Lækkert navn? Absolut ikke. Det lød mere som et tilbud i et tvivlsomt wellnesscenter.

Fra BackRub til Googol

Larry og Sergey indså heldigvis hurtigt, at “BackRub” nok ikke ville blive det navn, folk forbandt med en revolution på internettet. Så de begyndte at brainstorme.

En af deres medstuderende, Sean, foreslog “Googolplex,” som er en matematisk betegnelse for et ufatteligt stort tal. Larry forkortede det straks til “Googol,” som stadig refererer til et 1-tal efterfulgt af 100 nuller. De elskede betydningen – det store, grænseløse tal afspejlede perfekt deres ambition om at indeksere al verdens information.

Hvad gik galt? Den berømte stavefejl

Sean, der ikke var helt skarp på matematiske termer, skulle tjekke, om domænet var ledigt. Men i stedet for at søge på “Googol.com,” søgte han på “Google.com” og opdagede, at det var ledigt.

Larry og Sergey kunne lide den lidt alternative stavemåde – det var nemt at huske, kort og så alligevel relateret til “Googol.” Og dermed var “Google” født – takket være en simpel tastefejl!

Googol og Googolplex: Hvad er det for noget?

For lige at forstå navnet helt:

  • Googol er et 1-tal efterfulgt af 100 nuller.
  • Googolplex er endnu vildere: Det er et 1-tal efterfulgt af så mange nuller, som du kan skrive, indtil du bliver træt (ifølge opfinderen Milton Sirotta, der var 9 år gammel).

Lad os bare sige, at hvis internettet havde plads til et Googolplex antal sider, ville det tage en evighed at browse dem alle.

Fra stavefejl til verdensdominans

Selvom “Google” startede som en fejl, blev det hurtigt et navn, der definerede en æra. Faktisk blev ordet “google” i 2006 officielt optaget som et udsagnsord i Oxford English Dictionary. Så nu kan vi alle sammen “google” noget – uanset hvad det betyder.

Fun fact:Googles hovedkvarter hedder “Googleplex,” en sjov lille reference til det store tal “Googolplex.”

Så næste gang nogen spørger dig…

…hvorfor Google hedder Google, har du historien. En blanding af matematisk inspiration, stavefejl og en kæmpe portion ambition. Og heldigvis indså Larry og Sergey, at “BackRub” aldrig ville have haft samme gennemslagskraft.

© 2024 Kenneth Billekop. All rights reserved.